De roep om minder vlees klinkt steeds luider en de ‘vegan lifestyle’ rukt op, maar dat neemt niet weg dat je misschien nog steeds zin hebt in een lekkere, sappige hamburger. Gelukkig doen producenten van vleesvervangers hun best om typische vleesklassiekers te benaderen met vegetarische hamburgers.

De Vegetarische Slager is een bekende naam die zich naast onder meer de “Vegetarische Gehacktbal” en “Roockworst”, ook heeft gestort op de hamburger met de mc2 Nobeef Burger en mc2 Miniburgers.

Lees ook: Dit zit er in de hamburger van De Vegetarische Slager

Ook fabrikanten als Vivera en Garden Gourmet hebben een vegetarische hamburger, net als de eigen merken van supermarkten. En het assortiment wordt steeds verder uitgebreid.

Sinds pakweg een maand of twee hebben deze burgers in het schap gezelschap gekregen van The Beyond Burger van het Amerikaanse Beyond Meat.

En in restaurants kun je kiezen voor de Impossible Burger van het eveneens Amerikaanse Impossible Foods.

vegan, veganisme, hamburger

De Vegetarische Slager belooft een "sappige burger" met een "stevige bite". Deze burger is gebaseerd op soja die niet genetisch gemodificeerd is.

De Impossible burger is er eentje die 'echt' bloedt door een technisch foefje met genetisch gemodificeerd soja.

Vanwege het slechte imago van soja door ontbossing bevat de Beyond Burger geen soja en is deze gebaseerd op erwten. Toegevoegd bietensap geeft deze burger een vleeskleurtje.

De speciale kenmerken helpen vleeseters wellicht om een stuk vlees links te laten liggen en voor de vega-optie te gaan. Dat is wat de fabrikanten van vleesvervangers graag zien. Zij mikken met hun producten niet alleen op vegetariërs en veganisten, maar juist ook op vleeseters. Dat is immers de grootste groep consumenten die ze voor zich kunnen winnen.

Lees ook: Zo wil het bedrijf Beyond Meat na de uiterst succesvolle beursgang alle Amerikaanse carnivoren aan de vleesvervangers krijgen

Vegetarische hamburger versus gewone hamburger

Maar hoe gezond is zijn de vegaburgers ten opzichte van de gewone hamburger?

Stel dat je als vleeseter of flexitariër inderdaad de traditionele hamburger laat staan voor een vegaburger. Krijg je dan ongeveer dezelfde voedingswaarden binnen als bij een gewone hamburger? Of bevatten ze minder calorieën en zijn ze minder vet en zout dan de gewone hamburger?

En hoe zit het met eiwitten in de vegetarische hamburgers, de noodzakelijke bouwstenen van je lijf waarvan vlees een belangrijke leverancier is?

Business Insider vergeleek de voedingswaarden van drie bekende vegetarische burgers en de biologische hamburger van Albert Heijn.

In de tabellen hieronder zie je wat je binnenkrijgt aan calorieën, vet, koolhydraten, vezels, eiwitten en zout als je deze burgers eet. In de tabellen staan de voedingswaarden per 100 gram vermeld. Het gewicht van de genoemde burgers varieert van 100 tot 130 gram.

Wie calorieën telt, is het beste af met de burger van de Vegetarische Slager die met 169 kcal per 100 gram het meest afwijkt van de gewone, biologische hamburger van Albert Heijn: die telt 255 kcal per 100 gram.

De sojaloze Beyond Burger ligt met 221 kcal per 100 gram het dichtst bij de gewone hamburger.

Vet, en dan vooral verzadigd vet is niet goed voor hart en bloedvaten. Door meer onverzadigd in plaats van verzadigd vet te eten, verlaag je het cholesterolgehalte en verminder je de kans op hart- en vaatziekten.

In de tabel is te zien dat de Beyond Burger meer vet bevat dan zijn vegabroertjes en bijna evenveel als de gewone hamburger van Albert Heijn.

Maar kijk je naar verzadigd vet (klik op het tabje in de grafiek), dan scoort de Mc2 NoBeef Burger van de Vegetarische Slager het best met 1 gram verzadigd vet per 100 gram burger. De bloedende Impossible Burger bevat evenveel verzadigd vet als de hamburger van AH.

Een mens heeft zo'n 2000 kcal per dag nodig en het Voedingscentrum raadt aan het gros, 40 tot 70 procent, te halen uit koolhydraten. Dat komt neer op zo'n 200 tot 350 gram koolhydraten per dag. Dat betekent dat je wat betreft koolhydraten flink kan dooreten van alle burgers in de vergelijking.

De burger van de Vegetarische Slager en Impossible foods bevatten met 8 gram de meeste koolhydraten, waaronder suikers.

Vezels zijn goed voor de spijsvertering en ze zorgen voor een verzadigd gevoel, maar in vlees vind je ze nauwelijks. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels is 30 tot 40 gram, maar veel Nederlanders krijgen dat niet binnen. Dat kan een goede reden zijn om voor vegaburger te kiezen in plaats van een vezelarme gewone hamburger.

Met 2,7 gram bevat de Impossible Burger de meeste vezels, maar daarmee haal je bij lange na niet de dagelijkse hoeveelheid. Het is dus aan te raden om je burger te vergezellen van sla en/of andere groenten.

Vlees is een belangrijke leverancier van eiwitten, die bouwstenen bevatten voor het eiwit in lichaamscellen. Kunnen de vegaburgers vlees evenaren?

De hamburger van AH bevat de met 19 gram per 100 gram burger de meeste eiwitten, maar de vegaburgers wijken niet veel af. De Beyond Burger staat op een tweede plek met 18 gram terwijl de burger van Impossible Foods en de Vegetarische slager respectievelijk 17 en 15 gram eiwitten bevatten.

Hoewel eiwitten belangrijk zijn, wordt eiwit afkomstig van dierlijke producten in verband gebracht met diabetes type 2 bij vrouwen. 10 gram eiwit per dag zou het risico op diabetes type 2 met 10 procent verhogen. Dat kan een reden zijn om voor plantaardige eiwitten te gaan en de hamburger van vlees te laten staan.

In heel veel producten zit zout en misschien strooi er zelf ook graag mee, daarmee kom je misschien sneller aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 6 gram dan je zou willen. Het is dan mooi meegenomen als je burger zo min mogelijk zout bevat. Wat dat betreft zijn de burgers van Beyond Meat en Impossible Foods de beste opties, die bevatten respectievelijk 0,6 en 0,3 gram zout.

Verorber je de hele burger van de Vegetarische Slager, dan zit je al op 2 gram, terwijl je met gewone hamburger van Albert Heijn ruim 1 gram zout binnenkrijgt.

Lees meer over vega(n)producten: